Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο Οκτώβρης της μνήμης. Ο Οκτώβρης της περηφάνιας



     Ήταν πριν από 74 χρόνια, όταν ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε πρώτα στα βουνά της Αλβανίας και έπειτα καθημερινά σε πόλεις και χωριά το φασισμό και το ναζισμό.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, όταν απελευθερώθηκε επίσημα ολόκληρη η χώρα, ο λαός μας δεν έσκυψε το κεφάλι στους κατακτητές. Πολυάριθμες... 

αντιστασιακές οργανώσεις, με πρώτο και μεγαλύτερο το ΕΑΜ, πολέμησαν με κάθε τρόπο τους Ναζί και κράτησαν ζωντανή την ελπίδα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας.

Η Ελλάδα πλήρωσε κατά την Κατοχή βαρύ φόρο αίματος, με 420.000 νεκρούς, περίπου το 10% του πληθυσμού. Στρατιώτες, αντάρτες, παιδιά στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, αντιστασιακοί που εκτελέστηκαν, θύματα του κατοχικού στρατού, των Ταγμάτων Ασφαλείας και των άλλων συνεργατών των Γερμανών
Αυτή η σύντομη ιστορική αναδρομή είναι χρήσιμη για να θυμίσει σε όλους μας το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού.

Ο φασισμός δεν είναι τα φουσκωμένα μπράτσα, οι περικεφαλαίες και τα "καλά παιδιά" που περνάνε τις γιαγιάδες απ' το δρόμο. Ο φασισμός δεν είναι ο ψεύτικος «θυμός» και η «αγανάκτηση» απέναντι στο σύστημα. Φασισμός είναι το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και το Κομμένο, είναι η πείνα το Χειμώνα του '41, είναι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Είναι τα εκατομμύρια των νεκρών του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Είναι οι θηριωδίες και η καταστροφή , είναι η επιστροφή στη βαρβαρότητα.
Ο Φασιμός έχει ένα πρόσωπο, κι αυτό είναι βαμμένο στο αίμα.

Στο αίμα του παππού μου, Συμεών Χαϊλατζίδη, που αφήνοντας πίσω τρία μικρά παιδιά πολέμησε και σκοτώθηκε στο μέτωπο της Αλβανίας, στο αίμα όλων των πατεράδων και των παππούδων που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία, στο αίμα των 80 εκατομμυρίων νεκρών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο αίμα του Π. Φύσσα και των δεκάδων δολοφονημένων μεταναστών...
Αυτό είναι το μαύρο πρόσωπο του φασισμού, που σκορπίζει τον φόβο και τον τρόμο, που δηλητηριάζει με μίσος, ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις την κοινωνία. Τότε με το Χίτλερ και τώρα με τη Χρυσή Αυγή.

Το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα δεν μπορεί να έχει θέση στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, της χώρας που γέννησε και υπερασπίστηκε πάντα με το αίμα της τη Δημοκρατία. Γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να έχει θέση και στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου, στους εορτασμούς τιμής και μνήμης για όσους βροντοφώναξαν το "ΟΧΙ" στο φασισμό. Δεν μπορούν οι θύτες να υποστηρίζουν πως τιμούν τα θύματά τους. Δε θα ξαναγράψουμε την ιστορία διαστρεβλώνοντάς την.

Οι πολιτικοί απόγονοι των Ταγμάτων Ασφαλείας δεν έχουν θέση ούτε στην πολιτική ζωή, ούτε στις μέρες μνήμης.
Δε μπορούμε να επιτρέψουμε τη λήθη. Εδώ δεν έχει δεν ήξερα. Εδώ η ανοχή είναι συμμετοχή. Ο καθένας έχει τις ευθύνες του. Για το σήμερα και το αύριο αυτής της χώρας. Για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Για την υπεράσπιση των αγώνων του λαού μας. Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Για τη υπεράσπιση του πολιτισμού μας.

Χαϊλατζίδου Γνωσούλα
Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης